برنامه شهرگردی مشروطه طهرانی
در سالهای ۱۲۸۴ و ۱۲۸۵ خورشیدی که نارضایتی از عملکرد حکومت قاجاریه نزد مردم ایران، به ویژه روشنفکران، بازاریان و روحانیان به اوج خود رسیده بود، سلسلهای از اعتراضها و ناآرامیها در تهران شکل گرفت که در فرجام خود به صدور فرمان مشروطیت در ۱۴ مردادماه سال ۱۲۸۵ و تشکیل نخستین مجلس شورای ملی ایران انجامید. در این مرحله، تحولات مرتبط با جنبش مشروطه عمدتا در تهران متمرکز بود و بعدها دامنه آن به شهرهای دیگر مانند تبریز، رشت و اصفهان کشیده شد.
نخستین اعتراضها چگونه و کجا شکل گرفت؟ تجمعات مردم بیشتر در کدام اماکن بود؟ کدام محلههای شهر بیش از سایر محلهها شاهد وقوع رویدادهای جنبش مشروطه بودند؟ و اکنون از یادگارهای آن عصر چه چیزهایی به یادگار مانده است؟
در برنامه شهرگردی «مشروطه طهرانی» در محدوده خاصی از مرکز شهر تهران به حرکت درمیآییم و به دیدن مکان-رویدادهای بازمانده از جنبش مشروطه ایران میرویم: مکانهایی که شاهد نخستین تجمعات اعتراضی مردم تهران بودند؛ مکانهایی که مردم در آنجا تحصن کردند؛ مکانهایی که سرکوب و کشتار مشروطهخواهان در آنجا رقم خورد؛ جایی که آیین گشایش مجلس شورای ملی برگزار شد؛ جایی که شاهد برگزاری نخستین جلسات مجلس شورای ملی بود و…
- کارشناس این برنامه، آقای حمیدرضا حسینی، کارشناس ارشد تاریخ، پژوهشگر تاریخ معاصر ایران و نویسنده کتاب «تهران تبآلود» درباره مکان-رویدادهای جنبش مشروطه در تهران است.
- این برنامه به مناسبت سالروز گشایش نخستین مجلس شورای ملی ایران در ۱۴ مهرماه ۱۲۸۵ خورشیدی برای نوبت دوم برگزار میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.